top of page

HIGH STREET

2016 - 2023

Photography by David Chatfield

2021 - 2023

20240205 High St LINEBURG WANG architects_0484_Chatfield
High St LINEBURG WANG
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0533_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0192_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0107_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0126_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0347_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0371_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0156_Chatfield 1
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0173_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0283_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0305_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0227_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0321_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0395_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0218_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0215_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0400_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0262_Chatfield
20240205 High St LINEBURG WANG architects_0553_Chatfield

A tiny pre-1911 cottage on a tiny 253m2 site, the design works hard to find generosity.

The existing house is moved forward, a relaxation to all boundary edges enables enough space to construct one special room to the rear.

The project builds less in order to provide generosity on a constrained site - the special room remains flexible, void of any fixed walls or cabinetry that could dictate the permanence of the occupants’ routine.

The room is an empty square, serviced by a utility core, circumnavigated by a split-level stair. By removing obstacles, the special room is free - occupied only by loose furnishings.  With doors open, the internal and external public space operates as a single volume, sharing the same brick materiality. 

The project challenges the commonly prescribed room requirements of today’s homes, working with strategies of expanding constrained space to ensure the small site does not feel small.

bottom of page